Burgerhuis in cottagestijl

Beschrijving

Burgerhuis in cottagestijl naar een ontwerp door de ingenieur-architect Rob Schenck uit 1925. Opdrachtgever was de Ier Thomas David Leeson (°Balbriggan, 1885), een fabrikant van betonmolens en ander gereedschap voor aannemers, die zich in 1905 vanuit Vancouver (Canada) te Antwerpen gevestigd had. Hij huwde er in 1919 met Jeanne Barbe Schenck (°Antwerpen, 1896), wiens vader Jan Frederik Karel (Fred) Schenck (°Antwerpen, 1870) gelijktijdig op het rechts aanpalende perceel een geheel van twee gekoppelde appartementsgebouwen liet optrekken door Rob Schenck, mogelijk zijn zoon en haar broer.

De rijwoning in half open bebouwing met voortuin, heeft een gevelbreedte van twee bij drie traveeën, en telt twee bouwlagen onder een complex, vooraan afgewolfd zadeldak met de nokrichting loodrecht op de straat. Opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, onderscheidt de voorgevel zich door een bekleding van de geveltop met keitjes in cement, aangebracht in het vlak van de gevel. Deze typische, slechts zelden voorkomende afwerking met een levendige textuur en coloriet, die aan de drie gevelzijden wordt herhaald op de lateien, verleent de woning een rustiek, pittoresk karakter, eigen aan de cottagestijl. Ook het opvallend overstekende dakschild met bewerkte houten windborden, het verzorgde schrijnwerk en het overdekte terras met colonnade dragen hiertoe bij. Verder wordt de voorgevel gekenmerkt door een driezijdige erker op de begane grond, een hoekloggia met zuiltjes op de verdieping, en een fraai omlijst tweelicht in de top. Een middenrisaliet dat uitmondt in een afgewolfd dakvenster, geeft in de zijgevel het inkomportaal aan. Dit laatste wordt expressief bekroond door een in decoratief metselwerk uitgevoerde, driezijdige erker op een getrapte console. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters met kleine roeden is bewaard, evenals het gemetselde tuinmuurtje.

De plattegrond is opgebouwd rond de inkom- en traphal, die centraal de volledige breedte van de woning inneemt. Volgens de bouwplannen strekt de woonkamer zich aan straatzijde uit, en de eetkamer met overdekt terras aan de tuinzijde, geflankeerd door de keuken met toilet. Op de eerste verdieping bevinden zich drie slaapkamers - de twee grootste met respectievelijk met een terrasloggia en een balkon - en de badkamer; het dakniveau herbergt drie mansardekamers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 238#1162; vreemdelingendossier 954#6212.