Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Meergezinswoning, voor eigen rekening gebouwd door de aannemer Gebroeders Van Biesen, naar een ontwerp uit 1921. De gebroeders Gustaaf en Louis Van Biesen waren de zonen en sinds begin jaren 1920 de opvolgers van de aannemer Eduard Van Biesen. Deze had zich in 1911 met zijn kantoren en ateliers in de nabije Kruishofstraat gevestigd, en was vóór de Eerste Wereldoorlog bijzonder actief als bouwpromotor in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt". Zijn zonen realiseerden op hun beurt meerdere panden in de Berkenlaan en de nabije Eglantierlaan, zowel voor eigen rekening als in opdracht van derden. Op te merken valt dat deze meergezinswoning, wellicht één van hun vroegste vastgoedprojecten, gekopieerd is naar een type rijhuis ontworpen door de architect Guillaume Peeters, waar vader Eduard Van Biesen er kort vóór de Eerste Wereldoorlog een vijftal van had van later bouwen in de Berkenlaan en de Varenlaan. De bouwprojecten van de Gebroeders Van Biesen uit begin jaren 1920, kenmerken zich door een latente art-nouveaustijl of de beaux-artsstijl, met gebruik van gestandaardiseerde typeplannen.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd, volledig natuurstenen parement, op een plint van arduin. Symmetrisch van opzet, en geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel met een kroonlijst op consoles, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt ter hoogte van de bel-etage gemarkeerd door een balkon met smeedijzeren borstwering, en een maskerkopsleutel. Verder bestaat de opstand uit regelmatige registers van alternerend rechthoekige en getoogde deur- en vensteropeningen, op de eerste verdieping met waterlijst. Waar de centrale sluitsteen en de medaillons, ranken en chutes van borstweringen en hoofdgestel aan de Lodewijk XIV- of XVI-stijl ontleend zijn, vertoont het sierlijke smeedwerk van het balkon de latente invloed van de art nouveau. Van het oorspronkelijke houten schrijnwerk is enkel de inkomdeur bewaard.

Volgens de bouwplannen beantwoordt de plattegrond aan het eenvoudige type meergezinswoning, bestaande uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol. Samengesteld uit twee kamers en een keuken met pomphuis en toilet, worden de huurkwartieren ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal. De woning op het gelijkvloers en de eerste verdieping beschikken over een extra veranda.