erfgoedobject

Sober neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
215347
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215347

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit gaaf bewaarde en representatieve voorbeeld van een neoclassicistisch burgerhuis in Antwerpen, werd rond 1871 gebouwd voor De Winter, wonende in de Quellinstraat 83. Het bouwdossier vermeldt geen architect of aannemer. Het ontwerp beantwoordt aan alle standaard kenmerken van de neoclassicistische burgerwoning in die tijd.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel is afgewerkt met de gestandaardiseerde materialen, verhoudigen en versieringen die bij het neoclassicisme uit die tijd horen, met een bepleisterd en beschilderd parement, een hardstenen plint en een houten kroonlijst op klossen. De rechthoekige muuropeningen zijn allemaal gevat in een vlakke omlijsting, de volledige gevel is voorzien van imitatievoegen. Accent op de centrale travee met een balkon op consoles, met een ijzeren leuning, herhaald in de borstweringen van de flankerende vensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1871 # 703.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Sober neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215347 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.