Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

In 1870 ontwierp Heliodore Leclef deze verzorgde neoclassicistische burgerwoning voor de Saegher. Leclef was net als zijn zoon Edmond op dat moment één van de meest populaire bouwmeesters in Antwerpen, die zich richtte op de burgerij. Zijn oeuvre wordt getypeerd door heren- en burgerhuizen in de 19de-eeuwse wijken van de stad, gebouwd in een zeer klassieke, maar perfect afgewerkte neoclassicistische bouwstijl. Dit burgerhuis is daarvan een voorbeeld. De houten winkelpui op de begane grond is een latere toevoeging, echter in een stijl die bij de rest van de woning past.

De woning telt drie bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak, hiermee beantwoordend aan het meest voorkomende eind-19de-eeuwse woningtype in Antwerpen. De neoclassicistische afwerking van de bovengevel dateert van rond 1870. De lijstgevel is bepleisterd en witgeschilderd, met een houten kroonlijst op klossen en een hardstenen puilijst. Rechthoekige vensteropeningen in geprofileerde omlijstingen, bovenaan met een kleine versiering onder de dorpel, op de eerste verdieping voorzien van een balkon en borstweringen in fijn, fraai ijzerwerk. Het schrijnwerk is bewaard, onder meer met gedeelde bovenlichten op de eerste verdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1870 # 759.