Neoclassicistisch samenstel

Beschrijving

Dit samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen werd in 1887 ontworpen door Louis Hamaide in opdracht van Jos Ulrichs en J. Fabri. De twee woningen maken deel uit van een rij van vier gelijkaardige woningen en getuigen op die manier van het eind-19de-eeuwse straatbeeld van de Jacob Jacobsstraat. De woningen zijn typische voorbeelden uit de beginjaren van de loopbaan van bouwmeester Louis Hamaide. Hij is vooral bekend om zijn begin-20ste-eeuwse art-nouveaurealisaties in Antwerpen, maar begon zijn carrière midden jaren 1880 met de bouw van eclectische, neorenaissance en neoclassicistische woningen. Kenmerkend is de steeds verzorgde detaillering en de afwerking die boven de standaardproductie uitsteekt.

Deze woningen telden allebei drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; nummer 32 werd later met een halve verdieping verhoogd. De lijstgevels zijn afgezoomd met hardstenen plinten en houten kroonlijsten op klossen. Hoewel de huizen een ensemble vormen, zijn ze niet identiek uitgewerkt. Kenmerkend is de plastische afwerking van het gepleisterde parement, met zware imitatiebossage op de begane grond, sterk geprofileerde kordonlijsten en paneelwerk op de eerste verdieping. Bij nummer 34 is de centrale travee geaccentueerd door een entablement gedragen door gecanneleerde pilasters. In de borstweringen van de eerste verdieping zijn ijzeren rozetten verwerkt. Veel zorg werd besteed aan het souterrain, dat met ruime kelderopeningen geopend is in de hardstenen sokkel; bij nummer 34 twee brede segmentbogige vensters met traliewerk, bij nummer 32 een identiek keldervenster en in de rechter travee een brede, rechthoekige kelderdeur, wat het souterrain meteen toegankelijk maakt voor toelevering en voor het dienstpersoneel dat hier wellicht verbleef. Momenteel zijn de woningen opgedeeld in appartementen, maar ze werden waarschijnlijk als burgerhuis geconcipieerd. Behalve de details van het stucwerk, is ook het schrijnwerk van ramen en deuren deels bewaard, met onder meer de dubbele paneeldeur en de kelderdeur met ijzerwerk op nummer 34.

In een tegelijkertijd ingediende bouwaanvraag, werd de bouw van een groot achterliggend gebouw geregeld, dienend als "salles d’armes" voor J. Fabri. Het een verdieping tellende, langwerpige gebouw in een rijk uitgewerkt neoclassicisme werd eveneens door Hamaide ontworpen. Er is niet onderzocht of dit pand er nog staat.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1887 # 567, 1887 # 568.