Burgerhuis in second empire

Beschrijving

Bouwmeester en aannemer Jacobus Van Loo bouwde deze woning rond 1868 als opbrengsteigendom in zijn eigen straat, waar hij een viertal huizen heeft gerealiseerd. Hij gebruikte elementen uit een bouwstijl die in de jaren 1860 populair was, namelijk de second empire. In de bepleisterde en witgeschilderde gevel, worden neoclassicistische elementen als de kordonlijsten, hardstenen plint en regelmatig geplaatste muuropeningen, aangevuld met elementen die typisch zijn voor de second empire namelijk de bovenvensters met afgeronde bovenhoeken, de uitgewerkte accoladevormige versieringen onder de vensters en het mooie sluitstuk van het centrale raam. De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak, een latere toevoeging aangezien het bouwplan een zadeldak toont. Het schrijnwerk is grotendeels bewaard; ook de ijzeren borstweringen in de bovenvensters zijn er nog.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1868 # 591.
  • Archief van het kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen, Antwerpen Afdeling 8 Sectie H, 1868/105.