Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Keizel
Locatie Keizel 122, Diepenbeek (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diepenbeek (actualisaties: 15-10-2007 - 16-10-2007).
  • Adrescontrole Diepenbeek (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Diepenbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, daterend van circa 1900, met gebouwen gegroepeerd rondom het rechthoekig erf, nok loodrecht op de straat.

Ten westen, woonhuis met stal. Vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op gepikte en verhoogde bakstenen stoel. Gepikte stijlen (zes) en tussenstijlschoren: in de tweede travee tegen de tweede ankerbalk en in de vierde travee tegen de vijfde ankerbalk. Twee aangepaste vensters en twee deuren. Uitbouw tegen de laatste travee der voorgevel en aangebouwde, bakstenen travee onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel.

Aangebouwd nieuw woonhuis tegen de rechterzijgevel. Tegenover het woonhuis, dwarsschuur en stal van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met lemen en bakstenen vullingen. Een schuurpoort, een zolderluik en drie staldeuren, waarvan twee gekoppeld. Recente aanbouw tegen rechterzijgevel met leipannen beschieting.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.