Villa in traditionalistische stijl

Beschrijving

Villa in traditionalistische stijl, gebouwd in opdracht van Robert Velle, naar een ontwerp door de architect Pierre Viérin uit 1946. De villa Velle maakt deel uit van een homogene groep van vier aanpalende, klassiek geïnspireerde landhuizen, aan de zuidzijde van de Sorbenlaan (nummers 24 tot 30). Pierre Viérin, een neef en generatiegenoot van de Brugse architect Luc Viérin, vestigde zijn praktijk in Brussel. Zijn naoorlogse oeuvre, dat voor zover gekend hoofdzakelijk uit voorname villa’s in classicerende en cottagestijl lijkt te bestaan, werd nog niet bestudeerd.

Vrijstaand ingeplant in de breedte van het perceel, op een quasi vierkante plattegrond van drie bij drie traveeën, omvat het gebouw twee bouwlagen onder een tentdak met dakkapellen en centrale schoorsteen . Het gevelparement bestaat uit rood baksteenmetselwerk (Klinkaert) in kruisverband, verwerkt met contrasterende witte natuursteen (Euville) voor de plint, hoekpilasters, fries, dorpels, deur- en vensteromlijstingen, en leien voor de dakbedekking. Axiaal symmetrisch van opzet, appelleren plattegrond en opstand aan het concept van de Palladiaanse villa, of tenminste de interpretatie ervan in het vroeg-19de-eeuwse neoclassicisme. Daarmee is de villa Velle representatief voor de klassiek traditionalistische strekking in de vroege naoorlogse landhuisbouw. Omlijst door de fries en hoekpilasters volgen drie van de vier gevelzijden een strikt symmetrisch compositieschema, met regelmatige registers van vlak omlijste, rechthoekige deur- en vensteropeningen - beluikt aan tuinzijde - geaccentueerd door ronde oculi. Het inkomportaal met gecanneleerde Ionische zuiltjes en entablement accentueert de middenas van de voorgevel; de toegangshelling van de ondergrondse garage flankeert de oostelijke zijgevel, waar een bordes de dienstingang ontsluit. Het houten schrijnwerk met kleine roeden van de inkomdeuren, vensters en dakkapellen met driehoekig fronton is bewaard of naar oorspronkelijk model vernieuwd.

Volgens de bouwplannen zijn de vestibule en traphal met vestiaire, de keuken met office en dienstingang, in de noordoostelijke hoek van de plattegrond gesitueerd. Georiënteerd op het westen en zuiden, strekken zich aan twee zijden hiervan volgens een L-vormige schikking het salon, de ‘living room’ en de eetkamer uit, met een ruim terras aan de tuinzijde. Op de bovenverdieping bevinden de vier slaapkamers zich in de hoeken, gescheiden door twee gemeenschappelijke badkamers en de linnenkamer.