Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Keizel
Locatie Keizel 137, Diepenbeek (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diepenbeek (actualisaties: 15-10-2007 - 16-10-2007).
  • Adrescontrole Diepenbeek (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Diepenbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw met 20ste-eeuwse aanpassingen. Gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, met ingang in de noordvleugel, aan de straatzijde; ten oosten is het erf afgezoomd met een haag.

Ten zuiden, goed bewaard woonhuis met stal, negen traveeën onder mank zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op verhoogde bakstenen stoel. Gepikte stijlen (elf), een hoekstijlschoor in de laatste travee en een tussenstijlschoor in de derde travee tegen de derde ankerbalk. Drie beluikte vensters, waarvan twee bolkozijnen, drie staldeuren en een woonhuisdeur met bovenlicht. Golfplaten beschieting der rechterzijgevel. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel.

Ten westen, dwarsschuur van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Leembouw alleen in voorgevel bewaard, andere gevels vernieuwd in baksteenbouw. Een zolderluik, staldeur en schuurpoort.

In baksteenbouw vernieuwde stallingen onder zadeldaken ten noorden. Prettig geheel ondanks de aanpassingen der dienstgebouwen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.