Eclectische een- of meergezinswoning

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in eclectische stijl, kadastraal geregistreerd in 1913. Bouwheer was Desideer Gonthier-Van den Bussche, zonder beroep. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Door het ontbreken van de bouwplannen kan evenmin worden vastgesteld, of het een klassiek burgerhuis dan wel een meergezinswoning betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt. Een pand van hetzelfde type is te vinden in de achterliggende Eglantierlaan 80.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit gele baksteen, verwerkt met arduin voor de plint, speklagen en waterlijsten. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet, gemarkeerd door een driezijdige, houten erker. Nadrukkelijk horizontaal geleed en afgewerkt door een klassiek hoofdgestel met uitgelengde consoles, bestaat de opstand verder uit regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, met een latei op kraagstenen. De tegelpanelen die oorspronkelijk de borstweringen en het hoofdgestel van de deurtravee sierden, zijn verdwenen. Van het houten schrijnwerk zijn enkel de vensters bewaard, met kleine roeden in het bovenlicht; de inkomdeur is vernieuwd, en de vermoedelijk gebuikte, gietijzeren balkonborstwering verwijderd.

De plattegrond beantwoordt aan het klassieke type rijhuis, samengesteld uit een voorbouw met zijdelings ingeplante inkom- en traphal, en een smalle achterbouw in entresol.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 42 (Wilrijk), 1913/22, artikel 1416.