Eclectisch burgerhuis van E. Grandjean

Beschrijving

Deze opvallende eclectische burgerwoning werd in 1882 gebouwd voor rekening van E. Grandjean, die sinds 1877 in de Jacob Jacobsstraat een winkel had met bouwornamenten en beelden. In 1881 bouwde hij al een opslagplaats in een fantasierijke, op de neo-Vlaamse renaissance geïnspireerde bouwstijl. Voor zijn eigen woning die in 1882 op nummer 22 werd gebouwd, koos hij ook voor deze rijk gedecoreerde stijl, perfect als visitekaartje voor zijn zaak. Wellicht treedt hij ook op als ontwerper van de woningen. Een paar maanden later diende Grandjean een bouwdossier in voor de realisatie van twee woningen op de belendende panden, nummers 24 en 26. Voor de smalle woning naast zijn eigen woning koos hij eveneens een rijk gedecoreerde, fantasierijke eclectische bouwstijl. Tussen de overwegend bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels in deze buurt, springen deze woningen in het oog.

Het betreft een smalle burgerwoning van drie traveeën en drie bouwlagen op souterrain; later werd nog een halve verdieping onder plat dak toegevoegd. Opvallende lijstgevel, met een parement waarin bepleistering en rood baksteenmetselwerk worden afgewisseld. Opvallendste element is het serlianavormig bovenvenster met een boogveld versierd met een portret in een neorenaissancedecor van rolwerkcartouche en ranken. Souterrain met hardstenen sokkel; hoge keldervensters met diefijzers. Rechthoekige deuropening links met bovenlicht waarin een medaillon is verwerkt. Op elke verdieping drie vensters, waarvan de flankerende smal zijn. Op de eerste verdieping een centraal balkon met ijzeren leuning. Detaillering en houtwerk grotendeels bewaard, zij het in verwaarloosde toestand.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1882 # 746.