Oud Dommelhof en kiosk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oud Dommelhof en kiosk

Beschrijving

Ten oosten van het Provinciaal Instituut voor Cultuur en Sport gelegen, heden café. Ruim Engels park met oude bomen en gekasseide oprit. Aan straatzijde, twee bakstenen pijlers met verdwenen hek. De villa werd in 1853 gebouwd door het echtpaar Keelhoff-Roberti. J. Keelhoff was ingenieur en uitvoerder van de Neerpeltse wateringen. Een paar foto's van circa 1900 tonen het vroegere schilddak, voorzien van slechts één centrale dakkapel met vleugelstukken boven het hoofdgebouw (nog evenwijdig met de straat) en zadeldaken (nok loodrecht op de straat) boven de aanleunende rechtse- en linkse aanbouwsels met oculus in de top. De uitbouw achteraan bestond toen nog niet. In 1959 kocht de gemeente het goed aan. In 2000, renovatie, onder meer schilder- en dakwerken en heraanleg van de tuin.

Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën, met verhoogde begane grond en bovenverdieping, heden sinds circa 1900 onder mansardedak (kunstleien) met drie dakkapellen; geprofileerde daklijst en dito houten kroonlijst op daklijstbalkjes. Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw op plint met betraliede getoogde keldergaten. Voorgevel belijnd door de puilijst en de doorlopende geprofileerde lekdrempels van de bovenvensters. Rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels, beluikt op de eerste bouwlaag; vernieuwd houtwerk. Recente bordestrap met dito leuningen. Half met kunstleien beklede achtergevel met eertijds beluikte benedenvensters; latere uitbouw van één bouwlaag onder vlakke bedaking, met bordestrap en rechthoekige muuropeningen onder I-balken met rozetten, vermoedelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Rechts, lagere aanbouw, heden onder plat dak, met rechthoekige en getoogde muuropeningen; links, dito aanbouw, thans onder vlakke en gebogen bedaking, met recente muuropeningen.

Achter het gebouw, ten westen, in 2000 van elders overgebrachte en hier opgetrokken kiosk, zie twee gedenkstenen met inscriptie: GESCHENK/ VAN DEN HEER/ JOS. SCHULTE/ DEN 1N MAART 1914, en INGEHULDIGD OP/ 26 MEI 2000/ BURGEMEESTER/ FRANK SMEETS.

Achtzijdig gebouw van hergebruikte baksteen, met verwerking van nieuwe hardsteen voor plint en postamenten. Hergebruikte geprofileerde ijzeren zuilen met kapiteeltje, uitlopend in sierlijke ijzeren spanten, dragen een van windborden voorzien achtzijdig tentdak met bekronende lier. Tussen de zuilen, nieuwe ijzeren leuningen. Kelderluik en trap.

• BILSEN A., Honderd jaar Neerpelt. Fotokroniek van een dorp in de 20ste eeuw, Neerpelt, 2000, p. 8, oude foto's en prentbriefkaart op p. 9, 83-85.
  • BILSEN A., Joseph Flore Keelhoff, in KENIS E. - BILSEN A., Het Gengske 1988-1992 (Jaargang 1-5), Neerpelt, 1995, p. 203.
  • CUYVERS M., De wateringen, in KENIS E. - BILSEN A., Het Gengske 1988-1992 (Jaargang 1-5), Neerpelt, 1995, p. 148, 154, afbeelding.

Auteurs: Pauwels, Dirk