erfgoedobject

Appartementsgebouw met winkelgelijkvloers

bouwkundig element
ID: 215392   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215392

Juridische gevolgen

Beschrijving

Tijdens het interbellum werd een groot deel van de bestaande huizen in de Vestingstraat vervangen door nieuwbouw. Deze nieuwe panden waren groter van schaal, en namen doorgaans twee percelen naast elkaar in. Omdat de Vestingstraat hele diepe percelen heeft, kon hier gewerkt worden met panden bestaande uit een voor- en een achterhuis. Dit pand is hiervan een voorbeeld.

De meergezinswoning met vier winkelruimtes op de begane grond werd rond 1924 gebouwd in opdracht van Mihran Ipekdjian, die een ouder pand liet afbreken en een nieuwbouw laat realiseren door architect H. Jespers, wonende in de Lange Van Bloerstraat 21.

Het pand bestaat uit een voor- en een achterbouw van zes bouwlagen hoog onder platte daken en gescheiden door een brede trapzaal die beide delen van het gebouw bedient. De trapzaal is verlicht met glazen koepel. Typisch voor de schuin lopende Vestingstraat zijn de trapeziumvormige percelen, waardoor de ruimtes aan straatzijde een hele aparte, schuine vorm hebben.Op de begane grond vier winkels, twee per twee aan weerskanten van een centrale doorgang die ook naar de trapzaal leidt. Op de verdiepingen en in het achterhuis allemaal kamers, die per twee als een appartement verhuurd werden; tussen de twee kamers telkens een driedelige, beglaasde deur.

Neoclassicistische lijstgevel met een natuurstenen parement en klassieke horizontaliserende elementen zoals doorlopende onderdorpels en een houten kroonlijst. Accent op de centrale travee met op elke verdieping een deurvenster met een klein afgerond balkon met ijzeren leuning. De begane grond is totaal aangepast. De mansardeverdieping is verlicht door dakvensters met gebogen frontons, op de verdiepingen segementbogige vensteropeningen, allemaal met vernieuwd schrijnwerk. Deze brede, natuurstenen gevel met symmetrische opbouw geeft dit appartementsgebouw een statig karakter, hoewel het pand eigenlijk als een huurkazerne kan beschouwd worden.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1924 # 19818.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Appartementsgebouw met winkelgelijkvloers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215392 (Geraadpleegd op 12-12-2019)