erfgoedobject

Art deco winkel

bouwkundig element
ID
215393
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215393

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art deco winkel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In 1932 wordt een bouwdossier ingediend voor het gedeeltelijk afbreken en terug opbouwen van een woning. Architect Frans Meunier maakte de plannen in naam van Henri Jacobs wonende in de Hugo Verriestlaan in Berchem, en Joseph Douwen wonende in de Delinstraat 26. Door deze zware verbouwing van een bestaand winkelhuis, ontstaat de huidige winkel met bovenliggende appartementen, getypeerd door een originele gevel in zuivere art-decostijl.

Het pand telt drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De lijstgevel is voorzien van een art deco parement, met een gepleisterde bovengevel en een gelijkvloers die door de bekleding met blauwe en felgroene keramische tegels een apart cachet geeft aan de etalages van de winkel. Oorspronkelijk hadden de winkeldeur en de deur naar de trapzaal een bovenlicht met roedeverdeling en strak ijzerwerk. Op de verdiepingen waren appartementen voorzien.

De bepleisterde bovengevel is verticaal geritmeerd door de koppeling van de rechthoekige vensteropeningen per travee. In het muurveld tussen de vensters zijn opvallende gekrulde ornamenten aangebracht, die herhaald worden als bekroning van de tussenliggende muurdammen. De lijstgevel is op een originele manier afgewerkt, met een ver uitkragende kroonlijst tussen twee topormamenten en waaronder een geometrische reliëffries. Het schrijnwerk van de bovenvensters is bewaard, met horizontaal gedeelde bovenlichten. De structuur van het winkelgelijkvloers is bewaard; het oorspronkelijke strakke ijzerwerk van de twee deuren is verdwenen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1932 # 42299.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Art deco winkel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215393 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.