erfgoedobject

Kantoor- en bankgebouw

bouwkundig element
ID: 215394   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215394

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kantoor- en bankgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Op de stompe hoek van de Vesting- en de Pelikaanstraat, tegenover het monumentale diamantbeursgebouw Fortunia, is een eenvoudig kantoor- en bankgebouw gelegen met een gevel in witte natuursteen. Het pand werd ontworpen in 1929 door architect Jos de Lange in opdracht van Arthur Kohn, wonende in de Vestingstraat 72. Het bouwdossier bevat geen plannen; de beknopte beschrijving van het te bouwen pand en de situering ervan tegenover Fortunia, geven ons echter de nodige zekerheid dat het om het huidige pand op nummer 72-74 gaat. Jos de Lange voert talrijke opdrachten uit in de diamantwijk in Antwerpen, zowel een synagoge, als woningen, slijperijen en kantoorgebouwen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelen de etalageruimtes op de begane grond; de Société Immobilière du Centre, die op dat moment haar zetel op dat adres heeft, laat ze herstellen door architect Jan De Mol. Ook deze naoorlogse etalages zijn ondertussen vervangen.

Het bank- en kantoorgebouw is in een strakke modernistische stijl opgebouwd, met een verzorgde natuurstenen lijstgevel. Het pand telt vier traveeën en zes en een halve bouwlaag onder plat dak. Op de begane grond, aan straatzijde in de rechterhelft een winkel, links het inkomportaal naar de kantoren. Boven de begane grond, een tussenverdieping, afgelijnd met een zware puilijst en samen met de begane grond voorzien van imitatievoegen. De bovengevel is verticaal geritmeerd door de vier over de hele gevel doorlopende muurvelden waarin bow-windows zijn vervat. De pilasters tussen deze stroken rusten op een console onder de puilijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1929 # 32327, 18 # 22615.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kantoor- en bankgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215394 (Geraadpleegd op 14-10-2019)