Neoclassicistisch hoekensemble

Beschrijving

Op de hoek van de Anneessens- en de Statiestraat, middenin de drukke cinema- en stationswijk, is een neoclassicistisch hoekensemble gelegen dat van bij het begin een horecafunctie had in het hoekpand. De panden dateren van rond 1870 en werden gebouwd voor rekening van Leopold De Coninck, wonende in de Constitutiestraat 101 in Antwerpen.

Het ensemble bestaat uit een hoekpand van twee + vijf traveeën en een aansluitend burgerhuis van drie traveeën, dat oorspronkelijk gespiegeld werd in de Statiestraat 4, nu volledig verbouwd. De panden tellen drie bouwlagen onder een leien mansardedak met dakvensters met kroonlijst en vleugelstukken versierd met ingegroefde plantenranken. De lijstgevels kennen een klassieke neoclassicistische aankleding, met een bepleisterd en beschilderd parement, een houten kroonlijst op klossen waaronder een fries van verdiepte muurvelden, hardstenen plint, een puilijst en regelmatig geplaatste rechthoekige vensteropeningen in geprofileerde omlijstingen. De vensteropeningen van de eerste verdiepingen van de flankerende burgerhuizen (nummer 27) zijn extra versierd, met balkon met balustrades en een bekroning met palmetten, masker en guirlande.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1870 # 576.