Samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

In 1870 diende architect Joseph Antoine Hompus een bouwaanvraag in voor de bouw van dit samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen, in opdracht van mevrouw H. Govaerts. Hompus, die in de jaren 1860 en 1870 een productief architect was in Antwerpen, had een voorliefde voor rijk versierd neoclassicisme of second empire. De rocaillesleutels en gekoppelde daklijstconsoles waarmee deze twee woningen zijn versierd, zijn typisch voor zijn stijl.

Het gaat om twee woningen met de standaard afmetingen voor de eind-19de-eeuwse wijken in Antwerpen, namelijk drie traveeën en drie bouwlagen tellende, onder een zadeldak. De lijstgevels zijn spiegelend tegenover elkaar uitgewerkt, met deuren in de uiterste traveeën. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels, met houten kroonlijst op gekoppelde consoles, hardstenen plint, puilijst en ondertussen verdwenen imitatievoegen op de tot winkels verbouwde begane grond. Rechthoekige vensteropeningen, op de bel etage met rocaillesleutels en een centraal balkon met balustrade. Ondanks de aanpassingen, vormen deze twee woningen nog een mooi voorbeeld van de originele bebouwing in deze straat.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1870 # 166.