Appartement met winkelgelijkvloers en werkplaats

Beschrijving

Dit appartementsgebouw met winkelgelijkvloers en achterliggend werkhuis werd in 1914 ontworpen voor rekening van Ch. Coppens door bouwmeester Charles Wuyts voor de Naamlooze Maatschappij Berchemse Bouwhandel. Deze immobiliënmaatschappij, gesticht in 1909, liet tussen 1910 en 1930 honderden huizen optrekken, vooral in Berchem en Borgerhout. Charles Wuyts was de huisarchitect van de maatschappij en ontwierp onder meer in 1910 de maatschappelijke zetel van het bedrijf op het Frederik de Merodeplein 5-6. Zijn bouwstijl wordt getypeerd door een rijk gedecoreerde bouwstijl, zoals hij ook bij deze woning in de Lange Kievitstraat toepast. Een dergelijke woning, met winkel en werkhuis, typeert de bebouwing van de Lange Kievitstraat, die eind 19de en begin 20ste eeuw een echte handels- en nijverheidsstraat was, met een grote variëteit aan nijverheden.

Het voorhuis telt drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Op de begane grond was een fraaie houten winkelpui aangebracht, die nu vervangen is. De bovengevel kreeg een parement van witte natuursteen, waarin klassieke elementen als entablement, ranken en bloementrosjes zijn aangebracht. Houten kroonlijst op klossen en op kapitelen van de monumentale pilasters aan de zijkant van de gevel. Rechthoekige en segmentbogige muuropeningen, waarvan de centrale vensters telkens breder dan de flankerende. Houtwerk met roedeverdeling in de bovenlichten deels bewaard. Op de eerste verdieping zijn de vensters in een bow-window verwerkt, op de tweede verdieping is een gevelbreed balkon met fraaie ijzeren leuning aangebracht. Op de begane grond was een winkelruimte voorzien, op de verdiepingen telkens een appartement, bestaande uit een enfilade van twee kamers, waarachter het trappenhuis en een veranda, en in een lagere aanbouw de keuken, het pomphuis en de badkamer.

Achteraan de koer, een werkhuis van drie bouwlagen onder plat dak. Baksteenbouw met eenvoudige, functioneel vormgegeven lijstgevel, waarin grote rechthoekige vensteropeningen met roedeverdeling.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1914 # 5043.