Burgerwoning in fantasierijke neogotische stijl

Beschrijving

Deze woning met kleurrijke gevel is één van de opvallendste en tevens oudste woningen in de Lange Kievitstraat. De burgerwoning werd rond 1859 gebouwd voor rekening van P. Dens, wonende in de Apostelstraat. Vermoedelijk gaat het om architect Pieter Dens, gezien de van de standaard afwijkende, kwalitatieve bouwstijl die kan gezien worden als een vroege, fantasierijke variant van de neogotiek.

De woning telt drie en een halve bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak. De lijstgevel is afgezoomd met een houten kroonlijst met tandfries, centraal doorbroken door een groot zoldervenster met puntgevel, geflankeerd door twee oculi voor de mezzanino. De gevel is verticaal geritmeerd door bepleisterde pilasters die de traveeën accentueren. De gedrukte begane grond heeft nu een winkelpui, maar had oorspronkelijk links twee vierkante vensteropeningen, de deuropening rechts is origineel. Op de verdiepingen, rond boogvensters in geprofileerde omlijstingen. Tussen de verschillende bouwlagen zijn de muurvelden met rood metselwerk ingevuld, wat contrasteert met de bepleisterde pilasters en omlijstingen. Elke travee is bovenaan door een fijne stucversiering bestaande uit een boogveldjes op consoles, een element dat tot de vroege neogotiek behoort, net als het gebruik van de rode baksteen en de rondbogige vensteropeningen. Het schrijnwerk van ramen en deur is vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1859 # 108.