Statig neoclassicistisch pand

Beschrijving

Deze statige neoclassicistische woning werd rond 1880 als eigen woning gebouwd door de aannemer-timmerman Jan Van Averbeke-De Jonghe, vader van architect en stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke. Na het beëindigen van zijn studies, startte deze laatste in 1899 zijn architectenpraktijk op vanuit dit ouderlijk huis, samen met zijn schoonbroer Willem Diehl. Het originele pand telde drie traveeën en drie bouwlagen op een hoog souterrain, onder een zadeldak. Een brede poort in de rechtertravee zorgt voor doorgang naar de achterliggende ruime tuin, waar wellicht een opslagplaats was voorzien voor de schrijnwerkerij. Tot het bouwproject behoorde ook een links aanpalende, bescheiden rijwoning met winkelpui (gesloopt). In 1923 bouwde men een groot magazijn achter de woning, dat de volledige breedte van het perceel inneemt. De Borgerhoutse architect Alphonse Pauwels tekende de plannen van het drie bouwlagen tellende magazijn met plat dak en centrale lichtkoepel, in opdracht van H. Schaetzer. Dezelfde eigenaar laat de woning twee jaar later aanpassen, met een extra verdieping onder plat dak en de uitbreiding en aanpassing van het achterhuis, echter zonder het karakter van de woning te schaden.

Deze neoclassicistische burgerwoning is één van de meest statige woningen in de Lange Kievitstraat. Het is tevens een voorbeeld van een typische burgerwoning uit die periode in de nieuw ontwikkelde wijken in Antwerpen. De woning heeft een verzorgde bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, met eenvoudige houten kroonlijst, hardstenen plint met hoge keldervensters, kordonlijst en doorlopende onderdorpels, rechthoekige en regelmatig geplaatste muuropeningen, allemaal standaardelementen van de burgerwoning op dat moment. De nadruk ligt op de brede rechter poorttravee, die als risaliet is uitgewerkt met imitatievoegen, op de begane grond een rondboogpoort bekroond door een balkon met ijzeren leuning; boven het deurvenster een tweede kleiner balkon voor de tweede verdieping. Het zeer verzorgde schrijnwerk van deur en vensters is bewaard, evenals het ijzerwerk van balkons en borstweringen. Verzorgde stucdecoratie voor de omlijstingen van de vensteropeningen.

• Kadasterarchief Antwerpen, 207: mutatieschetsen, Antwerpen, 8ste Afdeling Sectie H, 1880/196.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 223: leggers, Antwerpen, 8ste Afdeling, Sectie H, artikel 1269. Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1880 # 137, 1923 # 15058, 1925 # 22090, 1932 # 41613.