erfgoedobject

Second empire burgerhuis

bouwkundig element
ID
215425
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215425

Juridische gevolgen

Beschrijving

In de diamantwijk zijn een aantal voorbeelden van de second empire bouwstijl bewaard, waar deze woning er één van is. Het burgerhuis werd gebouwd rond 1871 voor rekening van aannemer Henricus Johannes Van Gastel, wonende in de Van Leriusstraat op nummer 8, en opdrachtgever voor de bouw van verschillende huizen in deze straat, waaronder één volgens identiek hetzelfde plan, nu echter uit het straatbeeld verdwenen.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, en behoort daarmee tot de standaard bebouwing in de 19de-eeuwse wijken van de stad. De lijstgevel kreeg een bepleisterd en beschilderd parement, dat deels verwijderd is. De rijkelijke sierelementen in het stucwerk zijn bewaard en laten een zuivere second empire ornamentiek zien, met de typische bloemen op de borstweringen en verwerkt in de zwaar gedecoreerde boogvelden van de bovenvensters. De lijstgevel heeft een houten kroonlijst op tandfries en gesculpteerde modillons en een hardstenen plint voor het souterrain. Op de begane grond en op de bovenverdieping rechthoekige muuropeningen, op de bel-etage rondbogige deurvensters met balustrades en balkon. Deur en vensters met deels bewaard schrijnwerk. In de plint, twee rechthoekige kelderopeningen met fijn, second empire traliewerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1871 # 391.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Second empire burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215425 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.