erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
215427
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215427

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige boerenwoning met grote tuin, in 1907 als zomerverblijf aangekocht door de bekende beeldhouwer Pieter Braecke, geboren in Nieuwpoort in 1858, overleden in Nossegem in 1938 en begraven op de begraafplaats van Nossegem. Hij was onder meer de ontwerper van het oorlogsmonument op het plein aan de Sint-Lambertuskerk.

De oorspronkelijke, 19de-eeuwse woning bestond vermoedelijk uit de vier rechtse traveeën kadastraal geregistreerd in 1878 als 'nouvelle construction', eigendom van landbouwer Josephus Heymans. In de jaren 1920 werd het pand uitgebreid met de linkse travee en het atelier, meer bepaald het linkse aanbouwsel met cottage reminiscenties. Deze uitbreiding werd op het kadaster ingetekend in 1928 met als eigenaar 'Braecke Romeo Pieter, standbeeldmaker Brussel'.

Het geheel telt twee bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak van kunstleien met de nok parallel aan de straat. Aan de straatzijde is er een strakke, beraapte lijstgevel die geopend wordt door eenvoudige rechthoekige muuropeningen in een vlakke, witgeschilderde omlijsting. Het schrijnwerk bleef behouden, maar van de op de begane grond oorspronkelijk aanwezige luiken bleef slechts het uiterst rechtse bewaard. De hardstenen lekdrempels werden op de verdieping doorgetrokken en beschilderd. De rechtse zijgevel is vandaag bezet met imitatieplanken.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling 3 (Nossegem), sectie B, 1878/4, 1928/9.
  • CELIS M., METDEPENNINGHEN C. 2009: Pieter Braecke, beeldhouwer (1858-1938): Als de Ziele luistert, Brussel, 39.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215427 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.