erfgoedobject

Dorpswoning van 1906

bouwkundig element
ID
215428
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215428

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning van 1906
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning van 1906
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Deze neotraditionele, onderkelderde dorpswoning, waarvan het huidige uitzicht volgens de jaarankers dateert van 1906, is gelegen achter de pastorie en sluit rechts aan op de zandstenen tuinmuur van de pastorie. Oorspronkelijk was hier naar verluidt het patronaat gevestigd.

Het huidige hoekpand werd in 1908 op het kadaster ingetekend als 'reconstruction totale'; als eigenaar wordt Lepage Nathalis Paulus uit Elsene vermeld; 1907 wordt aangehaald als jaar van ingebruikneming.

Het pand telt vier traveeën, een afgeschuinde hoektravee en twee traveeën en één bouwlaag onder een aan oostzijde afgewolfd zadeldak van mechanische pannen met dakkapellen en de nok loodrecht op de straat. De neotraditionele elementen zijn ten dele van zandsteen (hoekkettingen en muurband ter hoogte van de lekdrempels) en ten dele van wit geglazuurde baksteen (vensteromlijstingen, muurband ter hoogte van de fries en steigergaten). Het schrijnwerk van de rechthoekige vensters en steekboogdeuren werd integraal vernieuwd.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling 3 (Nossegem), sectie B, 1908/6.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning van 1906 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215428 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.