Burgerhuis en bedrijfsgebouwen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis en bedrijfsgebouwen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Aan de straatzijde ommuurd terrein met in de noordwestelijke hoek een iets achterin gelegen, neotraditioneel uitgewerkt burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1905 als 'nouvelle construction', eigendom van Parijs-Stroeykens Ludovicus, handelaar.

Baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen) met de nok loodrecht op de straat. Enkelhuis voorzien van een lijstgevel met karakteristieke verwerking van witte baksteen voor neotraditionele elementen als muurbanden, steigergaten en de omlijstingen van de muuropeningen en friescasementen. De muuropeningen op de begane grond zijn rechthoekig met een ijzeren I-latei, de bovenvensters zijn steegbogig. Het schrijnwerk bleef bewaard. De inkom wordt overluifeld door de vloerplaat met troggewelfjes van het balkon voor het deurvenster van de tweede bouwlaag; de plaat wordt ondersteund door twee ijzeren zuiltjes en het balkon heeft een gebombeerde ijzeren leuning. De gevel wordt beëindigd door een eenvoudige omlopende kroonlijst, vandaag bekleed met PVC.

Rechts voor de woning is er klein bedrijfsgebouw onder gelijkaardig schilddak met ijzeren vorstkam en haaks op de straat ingeplant; in de oostgevel is er een rechthoekige poort onder ijzeren I-latei met hogerop een dakvenster in een puntgeveltje; de poort wordt geflankeerd door steekboogvensters met in de rollagen verwerking van witte baksteen. In de noordgevel aan de straat is er een gelijkaardig blind venster, uitgespaard in een segmentbogige spaarnis, beide met gelijkaardige rollaag.

In de noordoostelijke hoek van het terrein is er een tweede, eveneens haaks op de straat ingeplant bedrijfsgebouw waarvan het uitzicht aansluit bij dat van de woning en het andere bedrijfsgebouw; dit gebouwtje werd op het kadaster ingetekend in 1907.

De lange omheiningsmuur is opgetrokken uit baksteen op een gecementeerde plint en wordt geritmeerd door eenvoudige lisenen; deze muur wordt op enkele plaatsen doorbroken door een steekboogdeur.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling 3 (Nossegem), sectie B, 1905/7, 1907/5.