erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
21543
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21543
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw, gegroepeerd rondom het rechthoekige erf, aan de straatzijde afgesloten met een haag en een hek; notelaar op dezelfde zijde. Oude boomgaard achter de hoeve.

Woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op gepikte plint met lage, bakstenen stoel. Gepikte stijlen (negen) en tussenstijlschoren: in de eerste travee tegen de eerste tussenstijl en in de vierde travee tegen de vierde ankerbalk. Twee beluikte vensters, twee zolderluiken en twee gekoppelde deuren. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de rechterzijgevel.

Ertegenover stalschuur van twee traveeën onder zadeldak en een aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen elk der zijgevels. Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen. Een zolderluik en een laag poortje. Waterput aan de straatzijde.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21543 (Geraadpleegd op )