Villa Vogelzang

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Vogelzang

Beschrijving

Gerenoveerde eclectische villa van circa 1911 met omringende tuin, omhaagd aan de straat en toegankelijk via een ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers op zware natuurstenen sokkel.

De villa werd volgens gegevens in de literatuur gebouwd door Leon Boereboom, ingenieur bij Openbare Werken, en zijn echtgenote Elisa Van Espen, dochter van Jozef Van Espen die in de periode 1900-1910 burgemeester was van Nossegem. Op het moment van de registratie van een 'nouvelle construction' op het kadaster in 1911 wordt echter Jozef Van Espen-Parijs, burgemeester, vermeld als eigenaar.

Bakstenen gebouw met sterke volumewerking, verhoogde begane grond en twee bouwlagen op een zware natuurstenen onderbouw onder op schoorstukken overkragende, complexe bedaking (mechanische pannen). Minimale decoratieve verwerking van (imitatie)natuursteen onder meer voor muurbanden en rechtstanden. Gevarieerde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk naar oorspronkelijk model. De steigergaten vertonen leeuwenkopvullingen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling 3 (Nossegem), sectie C 1911/13.
  • VANNOPPEN H. 1979: De geschiedenis van Nossegem, het fanfaredorp, Zaventem, 169.