Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Beschrijving

Verzorgd uitgewerkte eenheidsbebouwing van de late jaren 1920, bestaande uit drie gekoppelde burgerhuizen met voortuintjes. Het ensemble, dat kadastraal werd geregistreerd in 1929, telt twee bouwlagen onder een pannen schilddak met de nok parallel aan de straat.

De volledig onderkelderde panden hebben ten opzichte van elkaar een licht afwijkend uitzicht met een plastisch sterk uitgewerkte straatgevel door afwisselend gebruik van lijst-, punt- en topgevels met daarbovenop het voorkomen van gevarieerde erkers.

Het geheel heeft een parement van gele baksteen met contrasterende verwerking van rode baksteen voor de al dan niet omlopende muurbanden en gedeelten van de venster- en deuromlijstingen, dit in combinatie met witbepleisterde gevelvlakken en de witbeschilderde balusterleuningen van de bordessen op de verhoogde begane grond en de balkons op de bovenverdieping zorgen voor een kleurrijk effect.

De muuropeningen hebben een verschillende vormgeving; het schrijnwerk werd grotendeels vernieuwd, onder meer in nummer 537 en op de bovenverdiepingen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling 3 (Nossegem), sectie B 1929/10.