erfgoedobject

Villa Alouette

bouwkundig element
ID: 215441   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215441

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Alouette
    Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2013

Beschrijving

Eenvoudige villa op rechthoekige plattegrond met twee bouwlagen onder pannen tentdak, gelegen op de hoek met de Erpsestraat. Lagere aanbouw ten noorden.

Het basisvolume werd kadastraal ingetekend als nieuwbouw in 1903; eigenaar op dat ogenblik was Vandendries-Maricq Hendrik, schoolbestuurder Nossegem. In 1909 werd de verkoop geregistreerd aan 'Houben Karel, Leeraar der Muziekschool van Brussel'; op hetzelfde ogenblik werd het pand vergroot, voortgaande op de mutatieschetsen vermoedelijk met de noordelijke aanbouw. Een grote tuin ligt ten noorden-noordoosten met toegang in de zuidwestelijke hoek bestaande uit twee gecementeerde hekkenpijlers met ijzeren hek; de linkse pijler bevat een plaatje met de huisnaam 'L’Alouette' en de afbeelding van een leeuwerik; in oorsprong waren de pijlers niet gecementeerd maar wel voorzien van banden van witte baksteen, zoals blijkt uit oude foto’s.

Het geheel is vandaag beraapt en beschilderd en voorzien van pseudovakwerk op de bovenverdieping, een element dat refereert aan de cottagestijl. Volgens oude foto’s was het gebouw oorspronkelijk voorzien van bakstenen gevels met muurbanden ter hoogte van de vensterdorpels, de vensters voorzien van imitatie hoekkettingen. Lijstgevels met omlopende houten kroonlijst. Voorts eenvoudig uitzicht met rechthoekige muuropeningen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling 3 (Nossegem), sectie A 1903/1, 1909/1.
  • VANNOPPEN H. 1979: De geschiedenis van Nossegem, het fanfaredorp, Zaventem, 609.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa Alouette [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215441 (Geraadpleegd op 02-12-2020)