erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID
215450
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215450

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Voorpostbunker
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hollandstellung
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken uit versterkte betonstenen als onderdeel van de Hollandstellung.

De linie werd opgetrokken in de periode 1916-18 door het Duitse leger daar zij vreesde voor een geallieerde aanval via het neutrale Nederland. De stelling loopt van Knokke tot Beveren en sluit ter hoogte van Vrasene aan bij de eveneens Duitse Stellung Antwerpen, gebouwd in dezelfde periode. Tussen Strobrugge (Maldegem) en Vrasene werden de bunkers opgetrokken met geprefabriceerde betonstenen.

De bunker bestaat uit één kamer en een geknikte gang met twee uitgangen weg van het front. De open gevechtsopstelling werd op het dak geplaatst, daarom ook een rondlopende bedding die het hele dak beslaat en via klimijzers te bereiken is.

De bunker werd geïntegreerd in een tuin.

 • ARTORIA BVBA 2011: De Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland, Een thematische synthese, Eeklo, Comeet vzw.
 • DECOODT H. s.d.: II. De belangrijkste militaire gebeurtenissen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen, (onuitgegeven onderzoeksresultaat Onroerend Erfgoed).
 • HANTSON K. 2011: De Grooten Oorlog: De impact van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) op Oost-Vlaanderen, (onuitgegeven studie, KUL, masteropleiding culturele studies).
 • SAKKERS H., DE HOLLANDER J., MURK R. 2011: De Hollandstellung van Knokke tot Antwerpen Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.: Witsand uitgevers.
 • VAN DOORSLAER A. 2011: De bunkers van Eksaarde, De Souvereinen 3.

Bron     : -
Auteurs :  Mertens, Joeri
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Hollandstellung


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Duitse bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215450 (Geraadpleegd op )