Manschappenbunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Manschappenbunker

• is aangeduid als beschermd monument Manschappenbunker

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hollandstellung

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Het Steengelaag

Beschrijving

Unieke manschappenbunker opgetrokken uit versterkte betonstenen behorende tot de Duitse Hollandstellung. De linie werd opgetrokken in de periode 1916-18 door het Duitse leger daar zij vreesde voor een geallieerde aanval via het neutrale Nederland. De Stellung loopt van Knokke tot Beveren en sluit ter hoogte van Vrasene aan bij de eveneens Duitse Stellung Antwerpen, gebouwd in dezelfde periode. De linie werd nooit in een gevechtssituatie gebruikt.

De bunker is een voorbeeld van de vernieuwende constructiewijze met betonsteen zoals gebruikt door de Duitse landmacht en toegepast vanaf Strobrugge tot Vrasene. Unieke manschappenbunker uit betonsteen gebouwd met weergang voor de schutters. Het is een gesloten blok met U-vormige gang waarvan beide toegangen uitkomen in de achtergevel. Langs de Hollandstellung is geen tweede exemplaar van dit type bekend.

• ARTORIA BVBA 2011: De Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland, Een thematische synthese, Eeklo, Comeet vzw.
  • DECOODT H. s.d.: II. De belangrijkste militaire gebeurtenissen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen, (onuitgegeven onderzoeksresultaat Onroerend Erfgoed).
  • HANTSON K. 2011: De Grooten Oorlog: De impact van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) op Oost-Vlaanderen, (onuitgegeven studie, KUL, masteropleiding culturele studies).
  • SAKKERS H., DE HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung van Knokke tot Antwerpen Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.: Witsand uitgevers.
  • VAN DOORSLAER A. 2011: De bunkers van Eksaarde, De Souvereinen 3.

Auteurs :  Mertens, Joeri