Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Kruisstraat
Locatie Kruisstraat 57, Diepenbeek (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diepenbeek (actualisaties: 15-10-2007 - 16-10-2007).
  • Adrescontrole Diepenbeek (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Diepenbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gelegen aan de straat, met gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom het rechthoekig erf. Een haag omringt de achter het woonhuis gelegen boomgaard.

Ten zuidwesten, woonhuis met stal (nok loodrecht op de straat) van zes traveeën. Stijl- en regelwerk met beschilderde, bakstenen vullingen en timmer op bakstenen stoel. Negen stijlen, twee regels en wandplaatschoren in de tweede en vierde travee. Twee vensters, twee deuren en een zolderluik boven de staldeur. Golfplaten beschieting der rechterzijde.

Ten noordoosten, dwarsschuur van drie traveeën. Leembouw op hoge bakstenen stoel. Een aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen elk der zijgevels. Vrij recente, bakstenen varkensstal ten noordwesten.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.