Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Kukkelbosstraat
Locatie Kukkelbosstraat 86, Diepenbeek (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diepenbeek (actualisaties: 15-10-2007 - 16-10-2007).
  • Adrescontrole Diepenbeek (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Diepenbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lichtblauwgekalkte lemen vullingen, gegroepeerd rondom het rechthoekig erf, dat door een hek van de straat is afgesloten; gepikte plinten op zeer lage bakstenen stoelen, en zadeldaken met Vlaamse pannen.

Ten noordwesten, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van vijf traveeën; laatste twee traveeën in baksteenbouw vernieuwd. Gepikte stijlen (negen) en tussenstijlschoren: in de tweede travee tegen de derde tussenstijl en in de vierde travee tegen de zevende tussenstijl. Twee beluikte vensters en een deur. Onderkelderde opkamer in de laatste travee der achtergevel. Aanbouwsels onder lessenaarsdaken tegen de linkerzijgevel en de laatste travee der voorgevel. Pannen beschieting der linkerzijgevel.

Ten zuidoosten, dwarsschuur van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), met aanleunende paardenstal onder lessenaarsdak tegen de rechterzijgevel. Vakwerk met lemen vullingen voor de dwarsschuur en bakstenen voor de stal. Pannen beschieting der rechterzijgevel. Ten zuiden, bakhuis van twee traveeën onder pannen zadeldak, de bakoven is verdwenen.

Erachter, moestuin met omheining van haagdoorn. Waterput tussen het bakhuis en de paardenstal.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.