Hoekpand ontworpen door Jos Bascourt

Beschrijving

Op het smalle hoekperceel van de Grotebeerstraat met de Stierstraat liet de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises", opgericht in 1896 om de woningbouw op Zurenborg te organiseren, in 1893 een hoekpand ontwerpen door architect Jos Bascourt. Bascourt bouwde een belangrijk deel van zijn oeuvre in Zurenborg en profileerde zich in deze wijk vooral met opvallende panden in eclectische stijl en art nouveau. Voor het hoekpand in de Grotebeerstraat kiest hij voor een meer klassieke, neoclassicistische stijl, echter met een gevelindeling die afwijkt van het conventionele. De afwisseling van stijlen kenmerkt het oeuvre van Bascourt.

Het pand werd opgetrokken als handelspand met appartementen en telt drie bouwlagen onder een leien mansardedak met in elke travee een dakvenster. Het hoekpand kreeg een symmetrische opbouw, waarbij de voorgevel van drie traveeën werd geflankeerd door twee identieke gevels in beide straten. De gevels werden iets anders uitgevoerd dat getekend in het bouwdossier, iets wat bij eind-19de-eeuwsse panden vaker voorkomt.

Een verbouwing in 1928 door eigenaar en bewoner Isidoor Hellemans-Buylinckx zorgde voor een belangrijke wijziging van het pand in de Stierstraat, waarbij de twee linker traveeën werden vervangen door weinig interessant appartementsgebouw van drie traveeën en vier bouwlagen door een lokale architect De Grauwe.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met hardstenen plint en sokkel in natuurstenen bossage. De begane grond, in de hoektraveeën voorzien van brede etalagevensters, is voorzien van een imitatiebossage. De twee verdiepingen zijn afwisselend afgewerkt, met op de eerste verdieping brede banden en op de bovenverdieping imitatievoegen. Kordonlijsten en doorlopende onderdorpels scheiden de bouwlagen, een geprofileerde houten kroonlijst met tandfries beëindigt de gevels. Accent op de als voorgevel uitgewerkte hoekpartij: centrale rondboogdeur met twee flankerende segmentboogvensters, rondbogig deurvenster met hardstenen balkon en gebogen fronton op de bel-etage, geflankeerd door twee rechthoekige cartouches; tussen de twee rechthoekige bovenvensters is een stucdecoratie geplaatst met bloemenvaas en rolwerkcartouche. Oorspronkelijk twee identieke zijgevels, met op de hoek een breed etalagevenster en een deur naar de appartementen op de verdiepingen. Segmentbogige muuropeningen beneden, rechthoekige op de verdiepingen, met entablementen bekroond op de tweede bouwlaag.

Ondanks de gedeeltelijke verbouwing, vormt dit pand een mooi voorbeeld van de rijk uitgewerkte manier van bouwen die het oeuvre van Bascourt kenmerkt, ook als hij kiest voor de meer conventionele neoclassicistische stijl. De architect is vooral gekend voor zijn opvallende art nouveau en eclectische panden op Zurenborg; dit pand is vroeger in zijn carrière te situeren, wat deze stijlenkeuze verklaart. Het pand werd in opdracht van de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises" gebouwd, en vertaalt dus ook het beeld dat deze bouwmaatschappij voor ogen had voor Zurenborg.