Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Albert Arnou, een van de meest productieve architecten in Zurenborg, bouwde deze neoclassicistische woning omtrent 1885 voor eigen rekening. Arnou drukte als investeerder en aandeelhouder van de in 1886 opgerichte bouwmaatschappij "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises" een belangrijke stempel op de wijk Zurenborg. Hij bouwde huizen in neoclassicistische en in eclectische stijl, telkens met een verzorgde en fantasierijk uitgewerkte façade die de reeksbouw overstijgt.

De woning telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak, wat een veel voorkomend type is binnen de eind-19de-eeuwse burgerwoningen in Antwerpen. Bepleisterde en geschilderde neoclassicistische lijstgevel op hardstenen plint, met een houten kroonlijst die centraal doorbroken is door een hoog, markant dakvenster met gebogen fronton op ronde, losstaande zuiltjes. De centrale accentuering van de gevel zet zich verder op de tweede bouwlaag, waar Arnou een balkon voorzag met ijzeren leuning en een deurvenster tussen pilasters. Verder rechthoekige venster- en deuropeningen, imitatiebanden op de begane grond, voordeur met rechte latei en bovenlicht. Het houten schrijnwerk werd vervangen, wellicht in het interbellum.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1885 # 1578.