Neoclassicistisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Arendstraat
Locatie Arendstraat 62, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beschrijving

Albert Arnou, een van de meest productieve architecten in Zurenborg, bouwde deze neoclassicistische woning met magazijn omtrent 1884 voor rekening van de "Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen", de maatschappij die opgericht was ter ontwikkeling van Zurenborg. Arnou drukte als investeerder, als ontwerper en als aandeelhouder van de in 1886 opgerichte bouwmaatschappij "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises" een belangrijke stempel op de wijk Zurenborg. Hij bouwde huizen in neoclassicistische en in eclectische stijl, telkens echter met een verzorgde en fantasierijk uitgewerkte façade die de reeksbouw overstijgt.

Dit neoclassicistische burgerhuis werd samen met het ondertussen totaal verbouwde huis links (60) als een samenstel van een winkel- en een woonhuis met eenzelfde geveluitwerking opgetrokken, met in het winkelhuis een gevelbrede houten winkelpui op de begane grond. De rechter woning van dit ensemble (62) bleef goed bewaard, maar is met een verdieping verhoogd. De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, en beantwoordt daarmee aan de standaard afmetingen van de eind-19de-eeuwse burgerwoning in Antwerpen. De neoclassicistische lijstgevel is bepleisterd en witgeschilderd, heeft een hardstenen plint, een houten kroonlijst op drie klossen, een brede puilijst, doorlopende onderdorpels en regelmatig geplaatste, rechthoekige muuropeningen. Accent op de centrale travee door de mooi uitgewerkte omlijsting van het venster, met gebogen fronton als bekroning van de omlijsting met oren. Fijne ijzeren borstweringen aan de bovenvensters. Benedenvenster met sluitstenen die met een diamantkop zijn versierd. De woning draagt een ijzeren plaatje van de in 1819 opgerichte verzekeringsmaatschappij "SECURITAS ANTVERPIA".

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 1077.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2013

Relaties

maakt deel uit van Arendstraat

Arendstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.