Heropgebouwd neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze woning werd in 1920 volledig heropgebouwd, nadat ze tijdens de Eerste Wereldoorlog afbrandde. Apotheker Armand Buelens laat het ontwerp tekenen door bouwmeester Ernest Dieltiëns. Deze in Zurenborg zeer populaire architect maakte dit ontwerp in zijn laatste levensjaar.

Het gaat om een woning die qua verhoudingen, materiaalgebruik en afwerking, volledig teruggrijpt naar de eind-19de-eeuwse standaarden en sterk lijkt op de woning die hier in 1887 werd gebouwd naar ontwerp van P. De Meyer voor apotheker G. Bouwens. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel heeft een houten kroonlijst op klossen en met tandfries, een hardstenen plint met omlopende band om de keldervensters, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen. De begane grond is met imitatievoegwerk afgewerkt, op de verdiepingen vensters in omlijstingen met sierlijstjes en uitgewerkte sluitstenen. Accent op de centrale venstertravee, die licht risaliterend is uitgewerkt: pilasters met chutes dragen het balkon van de bovenverdieping, waar de loggia door een entablement is bekroond. Het schrijnwerk van de aparte deur bleef bewaard, met opmerkelijk art-nouveaugetint traliewerk dat zich over de beide ronde deurlichten uitstrekt; een fraaie koperen deurklink in dezelfde stijl

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1887 # 95, 1920 # 9189.