Neoclassicistisch burgerhuis met magazijn

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Arendstraat
Locatie Arendstraat 42, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis met magazijn

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Albert Arnou, een van de meest productieve architecten in Zurenborg, bouwde deze neoclassicistische woning met magazijn omtrent 1884 voor rekening van de "Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen", de maatschappij die opgericht was ter ontwikkeling van Zurenborg. Arnou drukte als investeerder, als ontwerper en als aandeelhouder van de in 1886 opgerichte bouwmaatschappij "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises" een stempel op de wijk Zurenborg. Hij bouwde huizen in neoclassicistische en in eclectische stijl, telkens echter met een verzorgde en fantasierijk uitgewerkte façade die de reeksbouw overstijgt. Drie jaar later bouwde Arnou op nummer 29 een gelijkaardige woning.

Deze woning van drie traveeën en twee bouwlagen is gevat onder een zadeldak. Het poortrisaliet links, met de rondboogpoort, biedt toegang tot de tuin waarin tegen de achterste muur een bakstenen magazijn is gebouwd onder een pannen zadeldak (nok parallel met de straat). De voorgevel van het burgerhuis kreeg een typische neoclassicistische uitwerking: bepleisterd en witgeschilderd parement, hardstenen plint met keldervensters, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige vensteropeningen in omlijstingen met oren. Het schrijnwerk is gaaf bewaard: T-vensters en dubbele poort met panelen en radvormig verdeeld bovenlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 46.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2013

Relaties

maakt deel uit van Arendstraat

Arendstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.