erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis met magazijn

bouwkundig element
ID
215539
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215539

Juridische gevolgen

Beschrijving

Albert Arnou, een van de meest productieve architecten in Zurenborg, bouwde deze neoclassicistische woning met magazijn omtrent 1884 voor rekening van de "Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen", de maatschappij die opgericht was ter ontwikkeling van Zurenborg. Arnou drukte als investeerder, als ontwerper en als aandeelhouder van de in 1886 opgerichte bouwmaatschappij "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises" een stempel op de wijk Zurenborg. Hij bouwde huizen in neoclassicistische en in eclectische stijl, telkens echter met een verzorgde en fantasierijk uitgewerkte façade die de reeksbouw overstijgt. Drie jaar later bouwde Arnou op nummer 29 een gelijkaardige woning.

Deze woning van drie traveeën en twee bouwlagen is gevat onder een zadeldak. Het poortrisaliet links, met de rondboogpoort, biedt toegang tot de tuin waarin tegen de achterste muur een bakstenen magazijn is gebouwd onder een pannen zadeldak (nok parallel met de straat). De voorgevel van het burgerhuis kreeg een typische neoclassicistische uitwerking: bepleisterd en witgeschilderd parement, hardstenen plint met keldervensters, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige vensteropeningen in omlijstingen met oren. Het schrijnwerk is gaaf bewaard: T-vensters en dubbele poort met panelen en radvormig verdeeld bovenlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 46.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis met magazijn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215539 (Geraadpleegd op )