Teksten van Burgerhuis ontworpen door Jules Van den Hende

Burgerhuis ontworpen door Jules Van den Hende ()

Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met klimmende dakkapel, gebouwd naar ontwerp van architect Jules Van den Hende in 1912, gesigneerd en gedateerd in de plint, "J.V.D.HENDE/ bouwmeester/ 1912 - Gent".

Enkelhuistype met twee ongelijke traveeën: een smalle deurtravee en rechts een brede venstertravee. Lijstgevel afgelijnd door houten kroonlijst op klossen. Geglazuurd wit bakstenen gevelparement op arduinen plint met decoratief uitgewerkte arduinen elementen aan vensters en deur. Gemarkeerde venstertravee met schouderboogvormig keldervenster in arduinen fraai bewerkte onderbouw met opvallend uitgewerkte spuwers aan de vensterdorpel van de begane grond, breed rechthoekig benedenvenster onder ijzeren latei en voorzien van ijzeren balkonleuning, erboven een driezijdige houten erker met bekronend ijzeren balkonhek voor een rondboogvormig deurvenster. Onder het venster boven de deur kleurrijk glasmozaïekpaneel, een rastervormig motief omkaderd met een lauwerkrans op vergulde achtergrond, de dorpel eronder is eveneens voorzien van opvallende spuwers. Rechthoekige deur met behouden schrijnwerk met ijzeren raster, gevat tussen decoratief uitgewerkte pilasters, erboven rondboogvormig bovenlicht. Oorspronkelijk sierlijk schrijnwerk grotendeels behouden.

• BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 30-31.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen

Burgerhuizen ()

Nummers 349-351, 357-363, 373-375. Rijhuizen van voornamelijk twee traveeën en drie bouwlagen uit het begin van de 20ste eeuw. Nummer 351 van 1910. Nummer 363 met gevelsteen "J. V.d. Hende - bouwmeester - 1912 - Gent" (confer bouwaanvragen). Lijstgevels met gevelbepleistering (nummer 349, 359, 361, 363) of parement van geglazuurde baksteen (nummer 349, 357, 363) met een smalle deurtravee en een bredere travee met erker. Terwijl de bepleisterde gevels vooral neoclassicistisch geïnspireerd zijn, vertonen de andere gevels art-nouveaukenmerken in de rondboogvormige muuropeningen en faiencetegeltableaus.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1910/J/2 & 1911/J/9.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke