erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door Prosper Buyck

bouwkundig element
ID
215548
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215548

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen boven souterrain onder laag zadeldak (pannen), volgens bouwaanvraag van 1907 in opdracht van de heer L. De Neef naar ontwerp van architect Prosper Buyck (Gent), samen met het huis Franklin Rooseveltlaan 456. Ook voor het sierlijke ijzeren hekwerk van het voortuintje is een ontwerp getekend op het bouwplan.

Voorgevelparement van witte baksteen boven arduinen onderbouw met keldervenster. Horizontaal belijnde lijstgevel door arduinen gevelbanden, aflijnend decoratief tegelfries in art-nouveaustijl met paarse irissen onder houten kroonlijst met klossen. Enkelhuis met smalle deurtravee links. Bovenbouw gemarkeerd door driezijdige houten erker met decoratief schrijnwerk en met bekronend ijzeren balkonhek met art-nouveau-inslag. Rechthoekig benedenvenster voorzien van gelijkaardig gebuikt ijzeren hekwerk. Rechthoekige vensters met accentuerende arduinen geprofileerde latei op dito consoles. Behouden schrijnwerk. Hoge rechthoekige deur met behouden schrijnwerk en ijzeren rooster en bovenlicht. In de verdiepte panelen onder de vensters van de deurtravee zijn florale tegelpanelen in art-nouveaustijl aangebracht van de Manufacture de Céramiques Décoratives van Hasselt.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1907/A/61.
  • DEROM S. & BAECK M. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 36-37.

Bron     : -
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis ontworpen door Prosper Buyck [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215548 (Geraadpleegd op )