erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door Ormond Bibauw

bouwkundig element
ID
215550
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215550

Juridische gevolgen

Beschrijving

Goed bewaard burgerhuis, volgens de bouwaanvraag van 1911 ontworpen door architect Ormond Bibauw (Gent).

Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain en afgedekt door een laag zadeldak (pannen). Lijstgevel met parement van witgeglazuurde baksteen op arduinen sokkel met rechthoekig keldervenster, met accenten van groen geglazuurde stenen voor horizontale banden en ontlastingsbogen. Smaller linker deurtravee en breed licht uitspringend zijrisaliet, afgelijnd door tegelfries onder de verspringende houten kroonlijst op ijzeren consoles. Venstertravee met rechthoekig benedenvenster, bovenverdieping met gebogen erker op arduinen consoles verfraaid met sierlijk uitgewerkt schrijnwerk en met tegeltableaus in de borstwering, en bekronend wit ijzeren balkonhek. De centrale tegels in de friezen en de erker zijn van de Rhodes Tile Company in Burslem en Tunstall in Stoke-on-Trent, Engeland, de tegels van de omkadering zijn van J.H. Barratt & Company. Het typerend schrijnwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten van de vensters en de erker is bewaard gebleven. De rechthoekige deur met bewaard houtwerk en rooster is overluifeld met een arduinen afdakje op consoles, erboven rechthoekig bovenlicht. Rechts van de deur, ingewerkte voetschraper.

Enkelhuis met klassieke interieurindeling: een gang met trap, de bel-etage met achtereenvolgens woonkamer, eetkamer en veranda en in het verlengde van de hal een bureau.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1911/B/14.
  • BAECK, M. & DEROM, S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 38-39.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis ontworpen door Ormond Bibauw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215550 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.