Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen

Intact bewaard burgerhuis, volgens bouwaanvraag van 1912 naar ontwerp van architect Urbain Crommen.

Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak (pannen). Parement van grijswitte geperste bakstenen (gesigneerd "ceramiques du littoral Nieuport") op uitgewerkte hardstenen sokkel met twee boogvormige keldervensters. Lijstgevel afgewerkt met hoofdgestel met gebogen houten kroonlijst op consoles. Royaal gebruik van arduin voor plint, geprofileerde lijsten, ontlastingsbogen, consoles en sluitstenen, borstwering van balkon en erker. Smalle rechter deurtravee en breed zijrisaliet met rondboogvormige benedenvensters onder omlopende arduinen waterlijst. Bovenverdieping, gevat tussen doorgetrokken lisenen met bekronend kapiteel, met halfronde hardstenen erker, erboven gebogen stenen balkonhek met ijzerwerk, rondboogvormig deurvenster met sierlijk gebogen waterlijst. Getoogde vensters in de deurtravee eveneens onder waterlijst. Verzorgd schrijnwerk: de bovenlichten van de vensters hebben een centraal cirkelvormig of ovaal motief met er rond rechte of gebogen lijnen. De middenstijl van de ophaalramen is fijn geprofileerd. De gevel is markant gedecoreerd met bijzondere tegels van de firma Helman (Sint-Agatha-Berchem). Boven het balkonvenster is een groot tegelpaneel in grisaille aangebracht, een centraal geabstraheerd motief wordt geflankeerd door ineengestrengelde rozen en linten. Een gelijkaardig paneel is ingewerkt onder het bovenste raam. In de borstwering van de erker en het raam ernaast, zijn diverse panelen in laagreliëf voorzien van metaalglansglazuur. In het centrale paneel boven de voordeur is een profiel van een jonge man voorgesteld. Getoogde deur met arduinen hanenkam, rondboogvormig bovenlicht en bekronende rijk uitgewerkte waterlijst, deur in glas en gekruld smeedijzer. Rechts van de deur, in de plint ingewerkte voetschraper.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/A/37.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 42-43.