erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door Edmond Maes

bouwkundig element
ID
215553
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215553

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis, volgens de bouwaanvraag van 1912 ontworpen door architect Edmond Maes, ook de ontwerper van het ernaast gelegen huis.

Onderkelderd enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen. Lijstgevel met voorheen witgeschilderd bakstenen parement met accenten van groen geglazuurde baksteen voor horizontale banden en ontlastingsbogen. Versierde arduinen sokkel met getralied keldervenster. Smalle rechter deurtravee en brede venstertravee in een licht uitspringende travee-nis gevat tussen lisenen met arduinen lijstkapiteel. Diverse venstervormen met vernieuwd schrijnwerk, de getoogde deur behoudt het schijnwerk met ijzeren raster. Het bel-etagevenster met gebuikt ijzeren balkonhek vertoont boven de ijzeren latei een boogveld met een vernauwende korfboognis, voorzien van een portretmedaillon met een profiel van een vrouwenhoofd uitgevoerd in eglomisétechniek. De sgraffitoversiering van de boogvelden in de gevel zijn overschilderd. Boven de deur is een rechthoekig paneel aangebracht met florale motieven in een goudkleurig rasterwerk eveneens uitgevoerd in eglomisétechniek.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/T/2.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 56-57.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis ontworpen door Edmond Maes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215553 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.