Burgerhuis ontworpen door Gustave Diegerick

Beschrijving

Burgerhuis, volgens bouwaanvraag van 1907 ontworpen door aannemer Gustave Diegerick. Voortuintje afgesloten door sierlijk ijzeren hekwerk.

Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain en afgedekt door een laag zadeldak (pannen). Lijstgevel met witgeglazuurd bakstenen parement met verwerking van arduin voor de sokkel, muurbanden, dorpels en decoratieve elementen, afgelijnd door een verspringend hoofdgestel met een tegelfries onder de houten kroonlijst met tandlijst. Rijke versiering met tegelpanelen uit de ateliers van firma Helman (Sint-Agatha-Berchem). Smallere linker deurtravee en breed, licht uitspringend zijrisaliet. Uitspringende arduinen cordons lijnen de bouwlagen af. De verhoogde begane grond wordt afgelijnd door een tegelfries met voorstelling van distelachtige bloemen in oranje, blauwe en groene tinten. Arduinen onderbouw met twee gekoppelde rechthoekige vensters van souterrain. Twee gekoppelde rechthoekige vensters op de verhoogde begane grond, voorzien van arduinen deelzuiltje in Ionische stijl en ijzeren balkonhek. Gemarkeerde bel etage met arduinen afgeronde erker met bekronend arduinen balkonhek opengewerkt met ijzeren rooster, in een verdiept paneel onder het getoogde venster van de deurtravee is een tableau aangebracht met een portret van Rubens, eveneens met distels. Het balkonvenster is gevat tussen verticale banden met tegels met distelmotieven in paars, oranje en groene tinten. In de borstwering van het venster ernaast, tegelpaneel van paarse distels tegen een oranje achtergrond. De fries in het hoofdgestel vertoont eveneens distels in gele en groene kleuren. De rechthoekige vleugeldeur bewaart het schrijnwerk met ijzeren roosters.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1907/A/14.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 70-71
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Auteurs: Lanclus, Kathleen