erfgoedobject

Ryngautmonument

bouwkundig element
ID: 215555   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215555

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Ryngautmonument
    Deze bescherming is geldig sinds 06-11-1961

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ryngautmonument
    Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2013

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
    Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

Beschrijving

Ten zuiden van de parochiekerk Sint-Laurentius: klein plantsoen met beschermd "Ryngautmonument" van 1778, enkele jaren geleden gerestaureerd door architect R. Warie (Gent). Monument in de vorm van een portiek van arduin met gebogen fronton en twee flankerende heiligenbeelden. Zowel voor- als achterzijde zijn uitgewerkt zodat er vier heiligenbeelden voorgesteld worden: de Heilige Bernardus en Rochus enerzijds en de Heilige Joannes en Macharis anderzijds. Voorts vindt men er de genealogie van de familie Ryngaut, figuurtjes van de Heilige Laurentius en van Christus, voorstelling van het firmament (maansikkel, sterren, zon) en van de levensboom. Los van het monument staan hardstenen sokkels met halfverheven beeldhouwwerk op spiegels (onder meer koning David).


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Ryngautmonument [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215555 (Geraadpleegd op 20-09-2020)