Burgerhuis met tegeltableaus

Beschrijving

Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak (pannen) volgens bouwplan van 1908; ook het sierlijke ijzeren hekwerk van het voortuintje is op het bouwplan getekend.

Enkelhuis met een smalle deurtravee rechts en een bredere venstertravee links. Lijstgevel onder houten kroonlijst op klossen. Het geglazuurd wit bakstenen parement op arduinen plint is horizontaal belijnd door gevelbanden van groene baksteen. Gemarkeerde venstertravee met getoogd benedenvenster voorzien van roedeverdeling in het bovenlicht, erboven een vernieuwde houten erker voorheen met bekronend ijzeren balkonhek; gekoppelde rondboogventers. De rondboogvensters op de bovenste verdieping hebben markerende booglijsten van groen en witte bakstenen. Het schrijnwerk van de vensters is vernieuwd. Het middenvenster van de deurtravee wordt geaccentueerd door tegeltableaus in art nouveau van de firma Helman (Sint-Agatha-Berchem), op de borstwering een paneel met rode klaprozen, in het boogveld het hoofd van een bloemenmeisje in een medaillon omkaderd met ranken witte rozen, als allegorie van de lente. Getoogde deur met behouden schrijnwerk met ijzeren rooster.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1908/A/41.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 74-75.