Burgerhuis in beaux-artsstijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Velodroomstraat
Locatie Velodroomstraat 5, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beschrijving

In 1913 liet aannemer Van Haevermaet een burgerwoning ontwerpen in beaux-artsstijl door architect F. Mylemans. Deze architect ontwierp in hetzelfde jaar een woning op nummer 54 voor een andere klant, eveneens in beaux-artsstijl.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. De lijstgevel heeft een hardstenen plint, een kroonlijst waarvan het hout is vervangen door PVC, en een parement in witte natuursteen. Het gebruik van dit standingvolle materiaal is een typisch kenmerk van de beaux-artsstijl, net als de smeedijzeren uitwerking van het balkon en de roostering van de brede deur. Neoklassieke indeling en decoratie van de gevel, met kordonlijsten, doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond, centraal risaliet, entablementen voor de rechthoekige vensters op de eerste verdieping en een centraal rondboogvenster geflankeerd door pilasters, voorzien van natuurstenen balustrade en bekroond door het balkon van de bovenverdieping. Het schrijnwerk van de vensters is vervangen.

De indeling van de woning is typerend voor de nieuwe inzichten aan het begin van de 20ste eeuw, waarbij de keuken en dienstruimtes van het souterrain verhuizen naar een verlaagde, als sokkel uitgewerkte begane grond. Hier zijn een office, kleine eetplaats en keuken ondergebracht. Het met rondboogdeur en balkon geaccentueerde "schoon verdiep" herbergt een enfilade van salon, eetkamer en veranda; achter de trap bevindt zich een kleed- en badkamer. Op de tweede verdieping slaapkamers, kamers voor personeel op de zolderverdieping.

Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3668. S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 197.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Velodroomstraat

Velodroomstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.