Ensemble van twee eclectische burgerhuizen

Beschrijving

Dit ensemble van twee burgerhuizen werd rond 1913 gebouwd door de Naamlooze Maatschappij "Berchemse Bouwhandel". Hun vaste architect Charles Wuyts tekende het ontwerp. Het gaat om burgerhuizen met een klassieke 19de-eeuwse indeling van de plattegrond, namelijk met een gang met trappenhuis aan één zijde, waarnaast een enfilade van salon, eetkamer en veranda en met in de achterbouw keuken en bijkeuken.

Wuyts koos voor een eclectische bouwstijl, waarbij hij het veelkleurige gebruik van de bakstenen parementen dat we kennen uit de art nouveau, combineert met neoclassicistische decoratie en een klassieke opdeling van de lijstgevels, een concept dat vaak wordt vaak herhaald door de Berchemse Bouwhandel. De woningen tellen drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedaken en staan gespiegeld naast elkaar. Hardstenen plinten, houten kroonlijsten op klossen en modillons, segmentbogige muuropeningen met veelkleurige rollagen, decoratieve banden in zwarte, witte of groene baksteen, zijn elementen die in de twee huizen terugkomen.

Bij nummer 6 zijn de decoratieve details van de gevel neoclassicistisch, met name het gebogen fronton boven het centrale deurvenster op de verdieping, het balkon met balustrade, de natuurstenen sluitstenen van de bovenvensters, de rechte latei van de vensters op de eerste verdieping.

Nummer 8 put duidelijk uit de art nouveau, met de typische, uitgelengde modillons van de houten kroonlijst, de sierlijk gekrulde natuurstenen waterlijsten boven en tussen de vensters op de eerste verdieping, en de fantasierijke, elkaar doorsnijdende waterlijsten van de bovenvensters. Beide gevels zijn verfraaid met mozaïekpanelen.

Het schrijnwerk van deur en ramen is bij nummer 6 goed bewaard; enkel de dakvensters zijn gewijzigd. Bij nummer 8 zijn alle ramen vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3661.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 198-200.