erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 215564   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215564

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Dit eclectisch burgerhuis werd rond 1911 gebouwd in opdracht van Em. Verstrepen, die vlakbij woonde in de Transvaalstraat 8. Het ontwerp werd getekend Louis Verdonck, een bouwmeester uit Borgerhout.

De architect koos voor een eclectische bouwstijl, waarbij hij het veelkleurige gebruik van de bakstenen parementen dat we kennen uit de art nouveau, combineert met neoclassicistische decoratie en een klassieke opdeling van de lijstgevels, een concept dat heel vaak voorkomt bij burgerhuizen van rond 1910.

De woning telt drie travee├źn en drie bouwlagen onder zadeldak. Hardstenen plint, geprofileerde houten kroonlijst op fijne modillons, segmentbogige muuropeningen met veelkleurige rollagen, decoratieve banden en kordonlijsten in blauwe hardsteen, centrale houten erker bekroond met smeedijzeren balkon, tegeltableaus op de verdiepingen waarvan de tekening is vervaagd. Gaaf bewaard schrijnwerk van deur en vensters, met eigentijdse indeling van de bovenlichten van de benedenvensters.

Klassieke enkelhuisplattegrond: gang met trappenhuis in de linker travee, rechts een enfilade van salon, eetkamer en veranda, achter de trap zitten keuken, bijkeuken en toilet.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3210.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 202.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215564 (Geraadpleegd op 25-05-2020)