Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis gebouwd rond 1913 voor weduwe Scheerlinck, vlakbij wonende in de Generaal Capiaumontstraat 25. Ze sprak voor het ontwerp architect Léon Heutz aan. Deze architect liet een bescheiden, eerder conventioneel oeuvre na, waarin hij doorgaans koos voor een sobere beaux-artsstijl, waarvan deze woning een voorbeeld is.

De woning telt drie bouwlagen en één travee onder een plat dak. Typisch voor de beaux-artsstijl is de natuurstenen lijstgevel met decoratieve elementen uit de Franse stijlen en het fraaie smeedijzerwerk voor balkonleuning en voordeur. Plint in blauwe hardsteen met keldervenster, houten kroonlijst op klossen en twee lange modillons. Op de begane grond rechts een drielicht in natuurstenen kozijn en links een rechthoekige voordeur met entablement, bekroond door een medaillon. Bel-etage met brede driezijdige erker, bekroond door een balkon in smeedijzerwerk. Op de bovenverdieping, een breed rondboogvenster, dat samen met de erker in een rondbogig muurveld is gevat. De sluitsteen van het bovenvenster is versierd met een medaillon, een decoratief element dat ook in de bovenhoeken van de gevel wordt herhaald. Alle elementen van de gevel zijn gaaf bewaard, zowel de decoratie in smeedijzer als in natuursteen, alsook het schrijnwerk van de ramen.

De woning heeft een klassieke enkelhuisplattegrond, zoals gangbaar voor rijwoningen in de stad sinds de 19de eeuw. Links de gang met trappenhuis, daarnaast een enfilade van salon, eetkamer en veranda. Achter de trap zit de keuken en de wc. Op de plattegrond in het bouwdossier wordt de rijke decoratie van het stucplafond in het salon en de balkenstructuur van het plafond in de eetkamer, duidelijk gesuggereerd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3657.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 205.