Mariapark met grot en kapel

Beschrijving

Religieus complex bestaande uit twee omhaagde percelen langs beide zijden van de Grotlaan. Het ensemble werd tijdens het interbellum opgericht en geleidelijk uitgebreid. Aan de noordzijde bevinden zich een kapel, een Calvarieberg, heiligenbeelden en een ommegang met de Zeven Smarten van Maria en aan de zuidzijde bevinden zich een Lourdesgrot en een openlucht gebedsruimte.

De grot werd in 1932 gesticht door pastoor Brouwers met medewerking van Jaak Hilven en medestichter van het park was pastoor Leonard Coenegrachts (zie verschillende gedenkplaten). In de jaren 1930 werden er vele Lourdesgrotten met parken gesticht. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de opleving van de Lourdesdevotie rond de heiligverklaring van Bernadette van Soubirous (in 1925 zalig verklaard en in 1933 heilig). Wie de opdracht kreeg om deze Lourdesgrot met park te maken is niet bekend. Meestal werd dit uitbesteed aan een atelier dat zich ook bezig hield met het maken van tuinornamenten in cementrustiek (kunstbeton). Eind jaren 1930 werd het park uitgebreid met een kapel en een ommegang met de zeven smarten van Maria.

Zuidzijde Grotlaan:

Park met Lourdesgrot toegankelijk via twee toegangen tussen lage pijlers met een cementberaping verwijzend naar rotsimitatie. Centraal achteraan een Lourdesgrot in rotsimitatie met ten westen hiervan een overdekte openluchtruimte voor gebedsdiensten. Voorts centraal nog een beeld van een engel. Aan de grot hangen verschillende herdenkingsplaten: "Grot gesticht voor eerste H. Mis van E.P. Drijkoningen 27-7-1932", "Ave Maria dierbaar aandenken Z.E.H. pastoor Brouwers stichter grot" en "Dierbaar aandenken medestichter Jaak Hilven † 22-02-1936". Rechts bovenaan nis met Onze-Lieve-Vrouw en uiterst rechts ingewerkte preekstoel in cementrustiek. Voor de grot beeld van de knielende Heilige Bernadette.

Rechts van de grot grote overdekte gebedsruimte met altaar en zitbanken en tegen de wand met cementberaping een kruisweg. Verder offerandeblok bij de betreding van het domein eveneens met een cementberaping.

Noordzijde Grotlaan:

Park met kapel toegankelijk via een ijzeren hekken. Centrale kapel met aangebouwde kapelaanswoning beide met een cementberaping. De kapel werd in 1939 ingewijd (zie gedenkplaat in de kapel: "Dankbaar aandenken der inzegening door Z.H. Exg. Mgr. Kerkhofs bisschop van Luik 13 oogst 1939"). Plaat aan de kapel met opschrift: "Ave Maria dankbaar aandenken aan Z.E.H. pastoor L. Coenegrachts onze geliefde herder 1933-1958 stichter v.h. Mariapark". De kapel bestaat uit één rechte travee met een spitsboogvormige overkoepeling en een driehoekige toegang. Op het dak staat een klein dakruitertje. In de kapel plaasteren piëta op een marmeren sokkel met opschrift: "Moeder van Smarten bescherm uwe getrouwe vereerders. H. J. Jonkergouw Peeters. Maeseyck". Verschillende dankplaatjes in de kapel. Kapelaanswoning op een rechthoekige plattegrond achter de kapel.

Aan de randen van het perceel staat een ommegang met de Zeven Smarten van Maria, gedateerd 31 mei 1939 bestaande uit zeven eenvoudige bakstenen pijlerkapellen.

Rechts op het perceel staat een Calvarie, op een kunstmatige heuvel, opgebouwd uit breukstenen blokken, met een altaar. De Calvarie of enkel het kruis (?) is gedateerd door een hardsteen met inscriptie boven het altaar: "Dit kruis werd geplaatst op goede vrijdag 1995". Links van de Calvarie het beeld van Maria en rechts het beeld van Johannes.

Voorts nog verschillende heiligenbeelden: een beeld van de Heilige Jozef en kind: "Tot aandenken van Hendrik Teelen voorzitter van het komiteit der grot 1932-1942"; een beeld van Onze-Lieve-Vrouw met plaatje: "O.L.Vrouw Armen zegen ons aandenken aan Toewyoing (?) Neeroeteren 5-10-1941"; een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima: "O.L.Vrouw van Fatima bescherm ons 1948" en een beeld van de Heilige Theresia met hardstenen gedenkplaten: "H. Theresia bescherm onze missionarissen", gevolgd door de namen van verschillende missionarissen uit Neeroeteren.

• MEULENKAMP W. & DE NIJS P. 1998: Buiten de kerk. Processieparken, Lourdesgrotten en Calvariebergen in Nederland en België, Cultuurcuriosa 3, z.p.
  • L.B. 1958: E.H. Pastoor Coenegrachts van Neeroeteren schielijk overleden, Het Belang van Limburg 19 maart 1958, 3.

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Aanvullende informatie

Volgens een artikel ter ere van het 25-jarig bestaan van de Mariagrot werd de eerste grot gebouwd naar aanleiding van de eerste mis van E. pater Placidius Drijkoningen op 27 juli 1932. De bouw van de grot vond plaats onder impuls van E.H. Brouwers, de toenmalige kapelaan. In 1933 werd Coenegrachts tot pastoor van Neeroeteren benoemd. Coenegrachts zal de opdracht geven om de eerste grot te verbouwen, te vergroten en er rond een Mariapark aan te leggen.

• S.N. 1957: Lourdesgrot van Neeroeteren bestaat 25 jaar, Het Belang van Limburg (14 augustus 1957).
  • Informatie verkregen van Rik Nulens (27 januari 2020).